KERROCK® – Presenetljive stvaritve na pristaniški upravi mesta Antwerpen

Het Havenhuis je glavni sedež pristaniške uprave Havenbedrijf Antwerpen. Uprava se nahaja na trgu Zaha Hadidplein 1, ki nosi ime po arhitektki Zahe Hadid, ki je nepričakovano umrla nekaj mesecev pred dokončanjem stavbe. Nova stavba simbolizira dinamičen, zanesljiv, ambiciozen in inovativen značaj pristanišča mesta Antwerpen. Popolnoma steklena fasada razširitve objekta prikliče valovanje vode in se na tak način odziva na lokacijo stavbe, ki je obdana z vodo. Tema voda in pristanišče se še enkrat pokaže v podobi prizidka, oblikovanega v obliki ladje. Objekt predstavlja delovno mesto 500 zaposlenih in služi kot zbirališče številnih mednarodnih stikov v pristaniški skupnosti mesta Antwerpen.

Ne samo, da ti sam pogled na zunanjost stavbe jemlje dih, tudi notranjost, kjer se pomorska tema nadaljuje, je osupljiva. Arhitektka je imela pred očmi perfekten rezultat. Pri izbiri materialov za pohištvo se je že kmalu odločila za Kerrock®. Kerrock® je zelo enostaven za vzdrževati in zelo odporen, tudi pri intenzivni rabi. Črni pult v osrednji dvorani znova prikliče vzdušje ladje. Pult je kot osrednja točka recepcije prava paša za oči in je v celoti izdelan iz Kerrock-a®. Ena od prednosti Kerrock-a® je, da je izjemno fleksibilen. Prav tako je priročen za predelavo in je prijeten na dotik. Za recepcijo je to vsekakor velik plus, tako za obiskovalce kot za samo osebje recepcije. Poleg tega je Kerrock® primeren za zelo kompleksno oblikovanje.

Zraven prostorne sprejemne dvorane stavbe se nahaja čitalnica, kjer se delovni prostor loči od bralnega oddelka z enim samim dolgim kosom pohištva, izdelanim iz Kerrock-a®. Tu ne samo estetika, tudi praktičnost igra pomembno vlogo. Ta kos pohištva ne predstavlja samo pregrade v prostoru, ampak služi tudi kot pult, posredovalna oz. delovna površina. Ergonomski vidik je torej zelo pomemben. Arhitektka je izbrala barvo Waterstone, zaradi česar pride kos pohištva v prostoru maksimalno do izraza.

Govorna in sedežna površina v sprednjem delu avditorija je bila izdelana v temni barvi oglja, kar daje pohištvu impresiven izgled v kombinaciji s precej oglatimi in ostrimi oblikami.

Za umivalnike v sanitarijah sta bili v skladu s projektom obvezni črna barva in brezšivna oblika. Kerrock® se brezšivno lepi, tako da glivice in bakterije nimajo možnosti, da bi se zbrale v špranjah ali fugah. Povsem samoumevno je, da mora biti v novi pristaniški hiši Havenhuis, kjer vsak dan na stotine ljudi uporablja sanitarije, brezhibna higiena na prvem mestu.

Družba GF Solids iz kraja Zonhoven, specializirana za predelavo materialov za trde površine in družba Vink sta združili moči za ta prestižni projekt, ki simbolizira številne možne aplikacije Kerrock-a®. Zaradi dolgoletnih izkušenj obeh družb se je ta referenčni projekt uspešno zaključil.